Wat is een trading logboek …

Wij van Margin Traders NL adviseren onervaren traders om gebruik te maken van papertrading. Start een cursus over Technische Analyses en maak zoveel mogelijk papertrades. Maak meters en bouw kennis en ervaring op. Word één met de grafieken. Om te leren van je trade setups en je trades. En dat geldt ook voor ervaren traders: hou een traders logboek bij!

Je trade-logboek is een soort “dagboek” waarin je je trades vastlegt. Het is een doorslaggevende factor of je een (consistent) winstgevende trader bent of niet.

Het maakt niet uit of je een swing-, dag- of scalptrader bent. Een succesvolle trader worden kan een zeer uitdagende onderneming zijn. Zonder zorgvuldige planning en het documenteren van je trade-prestaties, beweeg je doelloos door de markten. En dat is een situatie die nooit goed eindigt.

Een sporter heeft een dagboek om zijn dieet, gewicht en kracht bij te houden, een wetenschapper heeft een dagboek om hun laatste bevindingen en resultaten van experimenten bij te houden, een gamer heeft een dagboek om zijn games en zijn denkproces van het spel vast te leggen. En het is hetzelfde voor de traders!

Trading logs kunnen zeer nuttig zijn, en ze spelen een cruciale rol in de trade setups van de meeste professionele traders, maar veel onervaren traders weten vaak niet wat het is. Dingen zoals het plannen van futures transacties, het documenteren van huidige posities, en het vastleggen van eventuele emoties die kunnen opduiken zijn essentieel om op de hoogte te zijn bij het opbouwen van een winstgevende trade-strategie.

Daarom is het van cruciaal belang voor het succes van elke trader om te weten hoe hij een trader-logboek moet creëren en gebruiken. Zonder dat zou een trader gemakkelijk zijn winnende en verliezende posities uit het oog kunnen verliezen. Of erger nog, ze zouden hun hele account kunnen opblazen.

Niemand is een 100% perfecte traders. Maar als je kunt ontdekken welke stategie werkt en welke niet, dan zal het je helpen om een betere trader te zijn of zelfs een van de betere traders. Als je een trade-logboek hebt, kun je terugblikken op je vroegere trades en vaststellen welke patronen jou geld kosten – en stoppen met die manier van traden. Concentreer je dan op de patronen die goed en winstgevend zijn voor jou en jij zult je voordeel vinden in die trades.

Een paar tips.
Ten eerste kun je een spreadsheet voor een trade-logboek maken zoals Excel en een geschreven document zoals Word. Je zult deze gebruiken om je exacte trades en gedachten vast te leggen.

Ten tweede moet je weten wat je allemaal wilt bijhouden, zodat jouw trading journal de grootst mogelijke impact heeft op jouw succes. Je kunt veel voorbeelden van trade-logboeken online vinden. Ongeacht het sjabloon moet de spreadsheet kolommen bevatten. Deze kolommen kunnen de volgende informatie laten zien:

Startdatum

Einddatum

Symbool (coin)

Richting (long/short)

Koop koers

Positiegrootte

Stoploss

Take profit

Verkoopkoers

Fee

Winst/verlies (P&L)

Winst/verliespercentage (P&L %)

Sommige traders houden ook de Trading View links, tijdframe, de screenshots van de setup en alles wat ze nog meer belangrijk vinden bij.

In jouw geschreven document (of in een ander tabblad) moet je voor elke dag een sectie hebben waar je al jouw gedachten en ideeën kunt opschrijven, zodat je ze kunt ordenen.

Het geschreven document is de plaats waar een trader zijn creativiteit loslaat, terwijl zijn spreadsheet helpt om de winstgevendheid van zijn creativiteit te meten. Beide zijn zeer nuttig bij het creëren en gebruiken van een trade-logboek. Als je jouw logboek consequent hebt bijgewerkt, kunt je het uiteindelijk beoordelen en zo jouw handelsresultaten verbeteren.

Je zult:

  • Patronen identificeren die leiden tot jouw verliezen.

Onder de verschillende trade set-ups kunnen er enkele zijn die ervoor zorgen dat je consequent verliest. Dus, kijk je trading journal na en identificeer de slechtst presterende setup – en stop met het traden! Deze eenvoudige aanpassing zal je verliezen verminderen en uiteindelijk jouw nettowinst verhogen.

 

  • Identificeer patronen die leiden tot jouw winnaars

Vervolgens zou je jouw beste handelsopstellingen willen identificeren. Dit zijn degene die het consequent winst maken. Dus, kijk door jouw trading logboek en identificeer de best presterende setup – en richt je erop. Bijvoorbeeld als je meer handelskansen wilt vinden, meer markten wilt verhandelen, een nieuw tijdsbestek wilt traden, of beide.

  • Vindt manieren om jouw verliezen te minimaliseren.

Nadat je jouw beste handelsopstellingen hebt geïdentificeerd, zult je nog steeds verliezers hebben. Dus, kijk door de verliezers van uw beste handelsopstellingen en vraag jezelf af.  “Hoe kan ik mijn verliezen minimaliseren?” Misschien kun je jouw verliezen eerder beperken. Misschien kunt je een filter gebruiken dat jouw verliezen vermindert. Misschien kunt je voorkomen dat je op een bepaald tijdstip van de dag (of week) handelt.

  • Vindt manieren om jouw winst te maximaliseren.

Kijk door je beste handelsopstellingen en vraag jezelf af. “Hoe kan ik mijn winst op deze transacties maximaliseren?” Bijvoorbeeld, kun je een deel van jouw handel opschalen en de rest laten lopen, patronen identificeren die leiden tot monsterwinnaars. Als je deze dingen kunt doen, dan ben je al bijna de beste handelaar die je kunt worden.

Op Binance Academy kun je gratis een logboek downloaden (Excel) en aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Zoals je weet, als je een starter bent, trade altijd eerst met papertrading. Nu kunnen we toevoegen: gebruik een logboek en leer van je eigen fouten en successen!

Bronnen: Binance Academy en Rayner

Comments are closed.