Het Volume Profiel
Ons team trade Bitcoin regelmatig met behulp van informatie die we uitlezen uit het volume profiel – dus op basis van de Value Area’s. We lezen ze uit in TradingView- en Exocharts-grafieken en deze gebruiken wij dan weer in onze marktupdates en Bitcoin-trades die we delen met onze members.
Bij het volumeprofiel kijk je naar de volume-activiteiten op de verticale Y-as. Het is een histogram dat laat zien hoeveel Bitcoin er is gekocht en verkocht tegen een bepaalde koers. Je kunt door middel van het volumeprofiel goed de markt in de gaten houden en trends spotten. Je kunt zien of Bitcoin goedkoop of te duur is; of de vraag toe of afneemt, of er veel of weinig volume is op dat moment bij een bepaalde koers.
Verder helpt het profiel je bij het bepalen van belangrijke support en resistance levels.
Kortom het volume profiel kan jou als trader enorm helpen bij het opstellen van een tradeplan en het nemen van beslissingen.
Zie ziet een volume profiel er uit:

Het volume profiel bestaat uit een aantal delen:
1) de Value Area
De Value Area is niets meer dan een prijsbereik waarin het grootste deel van het handelsvolume, ongeveer 70%, plaatsvond gedurende een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld een dag, de afgelopen week of maand. 70% is een ruwe benadering van één standaarddeviatie aan weerszijden van het gemiddelde.
De Value Area geeft een beeld van waar grote geldstromen zijn en waar grote bedrijven de markt beïnvloeden waardoor je er op in kunt spelen.
2) de Value Area High
Laat de hoogste koers zien van de Value Area – deze wordt vaak gezien als een gebied van support of resistance door traders. Breekt de koers uit naar boven dan vinden kopers de prijs te laag. Breekt de koers uit naar beneden dan is de
3) de Point of Control, afgekort POC
De Point of Control (PoC) is heel simpel gezegd het gebied op de chart waar de meeste transacties hebben plaatsgevonden. De kopers en verkopers zijn het eens over de prijs. – acceptatie. De POC geeft meestal support of resistance, afhankelijk van waar de koers vandaan komt. De POC werkt als een magneet en kan je daardoor helpen om te bepalen waar de prijs naartoe zou kunnen gaan. Als de koers buiten de Value Area is geweest en er vervolgens weer terug in komt kan dit wordt hier vaak winst genomen.
4) de Value Area Low
Laat de laagste koers zien van de Value Area – deze wordt vaak gezien als een gebied van support of resistance door traders. Breekt de koers uit naar beneden dan vinden koper de prijs te hoog.
5) High Volume Nodes – volume balken op een bepaald koerslevel waar veel handelsactiviteit heeft plaatstgevonden
Volume voor omhoog is blauw, volume voor omlaag is geel.

Traders traden de range tot de koers er uit breekt. Voor het traden van de range kijk je naar verschillende entrytriggers. Dan kan bijvoorbeeld zijn een SFP of een deviation. In onze cursussen komt dit uitgebreid aan bod. Wat voor nu belangrijk is is dat je begrijpt wat de Value Area is, uit welke onderdelen deze bestaat en dat je deze kunt traden.
Heb je vragen? Stel ze gerust in Discord!